Veiligheid

Het woord ‘veiligheid’ domineert in toenemende mate het publiek debat en domein. Het trendy keyword is zelfs toegevoegd aan het ministerie van justitie en de nationale inlichtingendienst. Wat begon met “meer blauw op straat” resulteerde in een lappendeken van beveiligingscamera’s in openbare ruimte en publieke sfeer. De aanslagen van 2001, en daaropvolgende aanslagen in Europa, zijn door overheden aangegrepen als excuus voor realisatie van ronduit dystopische maatregelen op het gebied van veiligheid.

Veiligheid is de salespitch van lobbyisten om geld los te krijgen bij overheden voor sponsoring van nieuwe technologie. De wapenindustrie floreert op angst, dus is hun boodschap: veiligheid is te koop. Dus meer smart weapons, meer toezicht, meer informatie; de crux is dat het ons niet veiliger maar juist onveiliger laat voelen. Kunnen dit soort maatregelen veiligheidsrisico’s voorkomen of uitsluiten? Hiervoor lijkt geen enkel bewijs te zijn.

De veiligheidsneurose resulteert dan ook vooral in schijnveiligheid en de nodige concrete beperkingen. De toepassing van gezichtsherkenningssoftware, gegevens uit uiteenlopende databases en AI-algoritmes op de beeldenstroom van straatcamera’s betekend effectief de creatie van Pandora’s box. Iedereen wordt altijd en overal, in real-time geïdentificeerd en gevolgd.

De gedachte dat de IoT uw koffiezetapparaat of televisie uitzet wanneer u dat vergeet, leidt tot een geruststellend, misschien zelfs wel veilig gevoel. Maar hoe veilig voelt u zich wanneer er continu autonome drones rondvliegen, die u een ‘corrigerende tik’ of erger geven als u uit de pas loopt?

Of als de politie gewapend uw huis binnenstormt omdat de vaatwasser signalen van huiselijk geweld meende te hebben opgepikt? Wat als de 5G frequenties zelf als wapen of correctiemiddel kunnen worden ingezet?

Het op microgolven gebaseerde Active Denial System wordt door het Amerikaanse leger ingezet als niet-dodelijk wapen voor crowd control. Een goed gefocuste en onzichtbare straal van microgolven veroorzaakt zenuwpijnen op het huidoppervlak. Deze intense verwarming maakt dat mensen zich zo snel mogelijk uit de voeten maken.

We zijn dus potentieel zeer kwetsbaar binnen deze nieuwe digitale infrastructuur. Zijn gemak, plezier en ogenschijnlijke veiligheid ons werkelijk zulke verstrekkende gevolgen waard? Is dit het soort systeem wat we voor onszelf en onze kinderen willen creëren?

Bekijk het hoofdstuk Veiligheid uit de docu Digitropolis